Putatan Kini

Mencabar minda dan aspirasi rakyat Putatan

  • Kategori

  • Arkib

  • counter stats
  • Advertisements

Misteri Memorial Tun Mustapha

Posted by putatankini di April 3, 2008

Memorial Tun Mustapha terletak di Kampung Ulu Putatan pada grid GPS 5º53’56”N dan 116º3’36”E di atas sebuah bukit bernama Bukit Kalam yang juga adalah antara tanah perkuburan orang-orang Islam Putatan.

Umum mengetahui bahawa Allahyarham Tun Datu Hj Mustapha bin Datu Harun adalah pengasas parti USNO, TYT Sabah yang pertama dan Ketua Menteri yang kedua. Terdapat banyak kisah sejarah mengenai beliau dan banyak juga kisah yang agak menarik mengenainya.

Dalam banyak tempat tanah perkuburan di Sabah, mengapakah tanah perkuburan Islam Putatan di Bukit Kalam menjadi tempat persemadian Allahyarham Tun Mustapha? Sedikit yang diketahui bahawa Bukit Kalam adalah salah satu kubu pertahanan yang digunakan oleh Paduka Mat Salleh dalam serangan ke atas tentera British di Pulau Gaya. Semasa serangan hebat tentera British di Pulau Gaya, Paduka Mat Salleh berhijrah di antara Bukit Kalam dan Pulau Gaya untuk mengatur serangan selanjutnya, sehinggalah beliau mengundur diri dari Pulau Gaya kembali semula ke kubu beliau di Bukit Kalam.

Yang tidak tercatit dalam sejarah ialah, semasa beliau berada di Bukit Kalam, beliau dibantu oleh Pangeran Ahmad bin Pangeran Daud yang memerintah Tanah Tulin Dumpil Meruntum (TTDM) pada masa itu. Pihak British yang tidak mempunyai kuasa ke atas TTDM (kerana tidak pernah disewa atau dipajak kepada British) tidak boleh berbuat apa-apa kepada Paduka Mat Salleh yang kemudiannya berhijrah ke Pendalaman Sabah setelah berehat seketika dan pulih daripada kecederaan. Selain kubu di Bukit Kalam, Bukit Mantukod (yang sekarang ini dinamakan Pulau Mantukod) juga merupakan antara kubu kuat TTDM pada masa itu.

Apakah kaitan Allahyarham Tun Mustapha dan Paduka Mat Salleh? Daripada sumber cerita orang tua-tua, kononnya Allahyarham Tun Mustapha adalah anak kepada Paduka Mat Salleh. Yang bernama Datu Harun itu adalah ayah angkatnya sahaja yang di”BIN”kan untuk mengaburi pihak British dan pihak musuhnya agar keturunan Paduka Mat Salleh terus hidup sekiranya Paduka Mat Salleh ditewaskan atau dibunuh.

Apakah benar cerita orang tua-tua ini? Hanya melalui ujian DNA sahaja soalan ini boleh terjawab. Masalahnya, di manakah jenazah sebenar Paduka Mat Salleh dikebumikan? Adakah jenazah sebenar Paduka Mat Salleh dikebumikan di Bukit Kalam tanpa tanda?

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: