Putatan Kini

Mencabar minda dan aspirasi rakyat Putatan

Terminal 1 Airport Kota Kinabalu di atas Sungai Petagas?

Posted by putatankini di April 3, 2008

Jangan panik! Jika anda seorang pembaca blog yang berusia lanjut, seharusnya anda tidak akan hairan dengan kenyataan ini. Sekiranya anda pembaca blog yang muda, tentunya anda akan merasa tidak logik.

Untuk makluman anda, sebelum wujudnya Terminal 1 Airport Kota Kinabalu dekat Petagas, terminal airport Kota Kinabalu beroperasi daripada lokasi Terminal 2 Airport Kota Kinabalu di Tanjung Aru. Pada masa itu, Sungai Petagas mengalir selepas jambatan Petagas membelok ke kanan sehingga jalanraya masuk ke Terminal 1 Airport Kota Kinabalu dan membelok ke kiri separa bulatan hampir ke kuala Sungai Petagas. Oleh kerana apabila Sungai Petagas mengalami banjir, maka landasan Airport Kota Kinabalu juga akan menerima sedikit limpahan banjir tersebut. Selain daripada itu, perkampungan di sepanjang Sungai Petagas dan Sungai Putatan juga akan terkena banjir.

Untuk mengatasi masalah banjir ini, hulu Sungai Putatan yang bercabang daripada Sungai Petagas dimatikan manakala laluan Sungai Petagas selepas jambatan Petagas dilebarkan dan diluruskan sehingga ke kuala Sungai Petagas. Lama kelamaan, bekas laluan Sungai Petagas akhirnya menjadi seperti tasik ladam ditumbuhi rumput dan tertimbus mengikut usia. Apabila landasan Airport Kota Kinabalu dipanjangkan, bekas tasik ladam ini ditimbus sehingga tiada kesan bekas laluan Sungai Petagas.

Adalah diharapkan agar pembinaan Terminal 1 Airport Kota Kinabalu dibina dengan teguh supaya berat bangunan tersebut tidak tenggelam akhibat tanah lembut di bekas laluan Sungai Petagas.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: