Putatan Kini

Mencabar minda dan aspirasi rakyat Putatan

Lokasi asal Pejabat Daerah Putatan di Kampung Lok Bonu

Posted by putatankini di Mei 17, 2008

Terdapat banyak versi cerita di mana sebenarnya lokasi asal Pejabat Daerah Putatan. Mengikut cerita orang-orang tua, lokasi asalnya ialah di Kampung Lok Bonu iaitu di seberang Sungai Dumpil. Seperti yang dicatatkan dalam Putatan Kini, Kuala Sungai Dumpil bermula pada grid GPS 5º54’0”N dan 116º2’5”E hingga ke puncanya bertembung dengan Sungai Putatan berhampiran Bukit Kalam (GPS 5º53’56”N dan 116º3’36”E).

Lokasi asal Pejabat Daerah Putatan terletak pada grid GPS 5º54’33″N 116º3’17″E dalam kawasan tanah kepunyaan Pengiran Muda Damit Tajuddin bin Pengiran Muda Hashim berhampiran dengan Sungai Dumpil di Kampung Lok Bonu. Mengikut sejarah, kawasan tanah Pengiran Muda Damit Tajuddin ini bersempadan dengan Tanah Tulen Dumpil Meruntum kepunyaan Pangeran Anak Untung ibni Al-Marhum Sultan Hussin Kamaluddin Sultan Brunei Ke-16.

Keadaan Kampung Lok Bonu pada masa dulu lebih kurang macam keadaan Kampung Hulu Putatan dan Kampung Hulu Seberang Putatan yang mana Sungai Putatan mengalir di antara keduanya. Sungai Dumpil pula mengalir dalam Kampung Lok Bonu yang mana sebahagian Kampung Lok Bonu terletak dalam kawasan Tanah Tulen Dumpil Meruntum, manakala yang sebahagian lagi terletak dalam tanah kepunyaan Pengiran Muda Damit Tajuddin. Semasa pihak British melalui North Borneo Chartered Company mengambil alih tanah-tanah di Sabah termasuk tanah kepunyaan Pengiran Muda Damit Tajuddin, pentadbiran daerah Putatan di Kampung Lok Bonu juga diambil alih oleh pihak British yang akhirnya menamakan kawasan pentadbiran Putatan sebagai Putat Town. Sebahagian Kampung Lok Bonu yang terletak di bawah pemerintahan Tanah Tulen Dumpil Meruntum tidak diambil alih oleh pihak British.

Sehingga kini, tiada dokumen disimpan oleh Arkib Negeri Sabah, Arkib Negara Malaysia atau pun National Archives di United Kingdom yang boleh menunjukkan bukti bahawa Tanah Tulen Dumpil Meruntum telah dipajakgadai, disewa atau sebagainya kepada pihak British atau pun kerajaan Borneo pada masa itu. Oleh yang demikian, Tanah Tulen Dumpil Meruntum masih berada dalam keadaan kekal selagi adanya bulan, bintang dan matahari.

Kawasan Kampung Lok Bonu pada masa itu memang banyak ditumbuhi dengan pokok-pokok Putat yang kini kian pupus. Mungkin juga ada kebenaran dalam penamaan Putatan berasal daripada panggilan Putat Town oleh pihak British. Pekan Putatan di lokasi sekarang bukanlah berada di lokasi asalnya. Situasi ini sama dengan lokasi pekan Tanjung Aru yang mana nama asalnya ialah Simpang Ampat atau Simpang Empat, manakala lokasi asal Tanjung Aru sebenarnya terletak di hujung jalan berhampiran dengan laut (sekarang dipanggil Tanjung Aru Baru) dan kawasan Kelab Golf Tanjung Aru.

Jika benar cerita Kampung Lok Bonu sebagai lokasi asal Pejabat Daerah Putatan, maka apakah nama asal Pekan Putatan yang ada wujud pada masa ini?

Sesiapa yang ada ceritanya, amatlah diharapkan dapat memberi komen kepada cerita ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: