Putatan Kini

Mencabar minda dan aspirasi rakyat Putatan

Bagaimana Api-Api mendapat nama?

Posted by putatankini di Mei 24, 2008

Sekiranya anda buta sejarah, bandaraya Kota Kinabalu dahulu dinamakan Api-Api. Kemudiannya ditukar dengan nama Jesselton sempena nama seorang pembesar British iaitu Sir Charles Jessel. Akhir sekali nama Jesselton ditukar dengan nama Kota Kinabalu. Sehingga kini, masih ada orang-orang tua berbagai bangsa mengenali Kota Kinabalu dengan nama Api-Api.

Tahukah anda bagaimana Api-Api mendapat nama?

Lokasi asal Api-Api terletak di Sembulan tempat bangunan Tabung Haji sekarang. Ketika Sir Charles Jessel mula sampai di Api-Api, beliau ada bertanya penduduk tempatan mengapa tempat itu dinamakan Api-Api? Penduduk berkenaan berkata tempat itu banyak ditumbuhi dengan pokok-pokok api dan pokok-pokok papat. Oleh kerana Sir Charles Jessel tidak dapat mengenali yang mana satu pokok api dan pokok papat, maka penduduk pada masa itu meminta beliau datang semula pada waktu malam.

Apabila Sir Charles Jessel kembali semula ke tempat itu, beliau mendapati banyak serangga jenis kelip-kelip (kunang-kunang) menyinari pokok-pokok disitu. Yang peliknya, kelip-kelip ini suka hinggap di pokok-pokok api berbanding pokok-pokok papat. Bila melihat keadaan demikian, Sir Charles Jessel kemudian menyebut “api… api…” dan menamakan tempat itu sebagai Api-Api kerana senang bagi penduduk di situ merujuk kepada Sir Charles Jessel dengan nama Api-Api.

Sehingga suatu masa berlalu, Sir Charles Jessel tidak berpuashati dengan perkembangan tempat itu, lalu perumahan dirobohkan setelah satu perumahan baru dibina ke utara sedikit berdekatan dengan jam Jesselton. Kawasan ini kemudiannya dinamakan Jesselton yang kemudiannya dinamakan Kota Kinabalu sehingga hari ini.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: