Putatan Kini

Mencabar minda dan aspirasi rakyat Putatan

Bagaimana Kampung Ketiau mendapat nama?

Posted by putatankini di Mei 24, 2008

Pernahkah anda terfikir bagaimana Kampung Ketiau mendapat nama? Tentunya ramai yang tidak tahu kerana kewujudannya pada suatu ketika dahulu hampir sama dengan Pulau Duyung di Terengganu.

Nama Ketiau berasal daripada pokok-pokok ketiau yang sekeluarga dengan pokok-pokok nyatoh. Tinggi pokoknya antara 16 meter hingga 22 meter. Manakala ukurlilitnya antara 1.6 meter hingga 2.2 meter. Pokok-pokok ketiau tumbuh dengan banyaknya di kawasan Kampung Ketiau suatu masa dahulu tetapi telah pupus kerana penduduknya yang agak rakus sehingga tidak meninggalkan apa-apa pokok untuk generasi hari ini. Pokok-pokok ketiau banyak ditebang untuk membuat kapal, bot atai sampan kerana ianya keras dan tahan air.

Ramai penduduk Kampung Ketiau mencari rezeki sebagai nelayan atau mengambil upah sebagai pembuat kapal, bot atau sampan.

Manakala buah ketiau yang berbetuk bujur, dipecahkan dan diproses untuk menghasilkan minyak ketiau sebagai pengganti minyak kelapa atau minyak masak umumnya.

Masih tidak percaya dengan cerita ini? Tanyalah orang-orang tua anda yang mungkin sekarang berumur sekurang-kurangnya 80 tahun yang mendapat cerita ini daripada orang-orang tua mereka.

Mungkin juga pihak Jabatan Perhutanan, atau yang arif mengenai tumbuh-tumbuhan, boleh membantu mengesahkan kewujudan pokok-pokok ketiau.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: