Putatan Kini

Mencabar minda dan aspirasi rakyat Putatan

Bagaimana Tanjung Aru mendapat nama?

Posted by putatankini di Mei 24, 2008

Umum sudah mengetahui bahawa Pekan Tanjung Aru terletak hampir dengan sebuah tanjung dan banyak pokok-pokok aru tumbuh berhampiran dengan tepi pantainya.

Tahukah anda bahawa orang-orang tua dahulunya memanggil tempat ini “Torong gowu” atau “Torong gou” yang berasal daripada bahasa Bajau yang bermaksud “hujung aru”? Ini adalah kerana Tanjung Aru pada masa itu terletak di penghujung jalan dekat pantai yang banyak ditumbuhi pokok-pokok aru.

Sekiranya anda terjumpa seorang menaiki bas mini atau teksi, dan menyatakan bahawa dia ingin ke Torong gowu, anda bolehlah menganggap penumpang tersebut berasal atau tinggal di Torong gowu atau sekarang lebih dikenali sebagai pantai Tanjung Aru.

Lokasi asal ini kemudiannya berpindah ke Simpang Empat atau Simpang Ampat yang sekarang ini menjadi Pekan Tanjung Aru. Tempat bernama Simpang Empat dahulunya adalah sebuah simpang empat sebelum adanya bulatan di Pekan Tanjung Aru. Salah satunya jalan tersebut melintasi lapangan terbang Kota Kinabalu pada masa itu sebelum lapangan terbang ini dipanjangkan yang menyebabkan jalan ini kemudiannya ditutup. Ianya digantikan dengan jalanraya besar sekarang yang letaknya tidak jauh daripada janakuasa letrik Tanjung Aru. Untuk makluman anda, lapangan terbang Kota Kinabalu yang dahulu terletak di Tanjung Aru yang kini menjadi tempat Penerbangan Air Asia berlepas.

Advertisements

2 Respons to “Bagaimana Tanjung Aru mendapat nama?”

  1. thanx veryy muchhh!!!!!!!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: